Recept: Raňajky pri jarnej únave

Cítite jarnú únavu, ťahá vás k spánku počas dňa? Alebo ste v jarnom období náchylnejší na nachladenie, kašeľ, nádchu, ochorenie pľúc, priedušiek alebo nosných dutín? Môžete si pomôcť správnymi raňajkami v čase od 6 - 10h, kedy podľa najstaršej medicíny Ajurvédy najviac prevláda jarná energia kapha. Ak jej pôsobenie narúšame nesprávnymi potravinami, spôsobuje zahlienenie a uvedené problémy. Patria k nim potraviny sladkej chuti, slané, olejnaté, kyslé a prejedanie sa.

Ktoré potraviny harmonizujú jarnú energiu? Na prvom mieste horké: listová zelenina a bylinky ako je rukola, hlávkový šalát, radicchio, púpava, čínska kapusta, špenát atď. Ďalej povzbudzujúce štipľavé: reďkovka, paprika, petržlen, cesnak, cibuľa, klíčky žeruchy. Tretia kategória sú trpké: baklažán, čakanka, karfiol, brokolica, stopkatý zeler, špargľa, zelený hrášok, zelená fazuľka, kaleráb.

Najvhodnejšie sú suché a teplé raňajky, napr. zapečená zelenina, alebo čerstvá zelenina s teplým zapečeným chlebíkom (na sucho). Tekutiny je vhodnejšie prijímať hneď po spánku ešte pred raňajkami, mal by to byť teplý nápoj napr. voda (zohriata, môže byť s medom), zázvorový čaj, čaj tulsi, čakanková obilninová káva, klasická káva ale horká, aloe vera. Rovnaké pravidlo pre energiu kapha platí aj vo večerných hodinách od 18 - 22h, v tomto čas je však lepšie už nič nejesť (piť čo najmenej, len keď sme smädní), večeru by sme mali stihnúť do 18h. Kto má nadváhu, silnejšiu konštitúciu tela, zavodnenie alebo už spomenuté prejavy zvýšenej kapha, môže raňajky aj vynechať. Harmonizáciu energie podporíme aj pohybom, cvičením alebo suchou masážou.

My sme vybrali variantu čerstvej zeleninky s teplým suchým chlebíkom a s čerstvou bryndzou na podporenie črevnej mikroflóry.

Ranajky pri jarnej unave

Recept: Raňajky pri jarnej únave

Ingrediencie

  • červená reďkovka
  • rukolové listy
  • zelená cibuľka
  • naklíčená bylinka
  • čerstvá bryndza
  • ražný chlieb

Postup

Umyjeme a nakrájame zeleninu a bylinky.
Nasucho na panvici alebo v hriankovači (toastovači) zohrejeme plátky chleba.

Odkrojíme bryndzu.
Nakoniec pekne naservírujeme na tanier.

Želáme Vám dobrú chuť a na zdravie :-)

Recept: Cviklovo - chrenový dip pre imunitu a vitalitu

Cviklovo chrenovy dip
Recept: Kimči - pikantná kvasená kapusta pre zdravý tráviaci systém
Recept Kimči
Recept: Kurkumové zlaté mlieko - nápoj dlhovekosti a mladosti
Kurkumove mlieko

Zdravé stránky na Facebooku Video návody Zdravé stránky