Recept: Khičri s mungo fazuľkou

Khičri je prvé jedlo, ktoré sa používa v najstaršej medicíne Ajurvéde po očiste tráviaceho traktu. Je výživné, ľahko stráviteľné, ukľudňuje energie, vytvára ochranný film v črevách a súčasne pomáha v detoxikácii organizmu.

Základom khičri je ryža, lúpaná mungo fazuľka, prepustené maslo ghí a korenia. Významné miesto má Mungo, je bohaté na proteíny, železo, horčík, mangán, fosfor a ďalšie dôležité látky, preto sa všeobecne používa na posilnenie, na rekonvalescenciu. Keď je mungo lúpané nenafukuje, je vhodné pre každého.

Je veľa variácií khičrí. Pripravili sme khičrí obohatené o karfiol a paradajky.

Recept: Khičrí s mungo fazuľkou

Recept: KHIČRI s mungo fazuľkou

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 1 hrnček lúpanej mungo fazuľky (dostať v predajniach so zdravou výživou) - alternatíva: polený lúpaný žltý hrach
  • 1 hrnček bielej dlhozrnnej ryže (ideálna je basmati, nelepí, má menej škrobu)
  • 2 pl prepustené maslo ghí - alternatívne olivový olej
  • 4 paradajky
  • 1/2 až 1 karfiol (podľa veľkosti)
  • 1 čl soli
  • 1 čl mletá kurkuma
  • 1 čl mletá rímska rasa (alebo obyčajná rasca)
  • štipka mletej asafoetidy (dostať v predajniach zdravej výživy, ak nie je vynecháme)
  • štipka mletého čierneho korenia
  • citrón

Postup

Vopred necháme na 8 hodín namočiť lúpanú mungo fazuľku vo väčšom množstve vody.
Začneme varením vopred namočenej mungo fazuľky vo veľkom hrnci s cca 4 šálkami vody. Počas varenia odoberáme vznikajúcu penu.
Ryžu umyjeme v čistej vode.
Nakrájame paradajky a karfiol.
Pripravíme korenia na tanierik.
Keď sa začne mungo strapkatieť, pridáme ryžu, karfiol, paradajky a soľ.
Na panvici alebo v malom hrnčeku zohrejeme ghí alebo olej, na pár sekúnd aby sa nepripálilo pridáme korenia, zamiešame a celé pridáme do hrnca s mungom a ryžou.
Zamiešame a varíme na miernom ohni tak dlho ako zvykneme variť ryžu až sa vytvorí kaša. Podľa potreby pridávame vodu a miešame.
Po dovarení môžeme ešte vytvoriť ochrannú vrstvu pred vyschnutím s ghí alebo s olejom a pokvapkáme citrónom.

Podávame

Podávame ako hlavné jedlo. Ak je teplé počasie, môžeme pridať ako doplnok trocha bieleho jogurtu a nasekanú vňaťku koriandru alebo inej vhodnej bylinky.

Želáme Vám dobrú chuť a na zdravie :-)

Recept: Chia dezert pre nižší tlak
Recept: CHIA dezert pre nizsi tlak

Recept: Cviklovo - chrenový dip pre imunitu a vitalitu
Cviklovo chrenovy dip
Kurkumové zlaté mlieko - nápoj dlhovekosti a mladosti
Kurkumove mlieko

Zdravé stránky na Facebooku Video návody Zdravé stránky