Recept: Cviklovo - chrenový dip pre imunitu a vitalitu

Cvikla a chren sú známe posilňovače imunity a vitality. Koreňová zelenina je nielen výživná ale obsahuje aj veľké množstvo ochranných látok. Pravidelné malé dávky si môžeme pripraviť v podobe cviklovo - chrenového dipu, ktorý si pridáme k hlavnému jedlu.

CVIKLA sa používa na detoxikáciu, pri anémii a vyčerpaní, pri problémoch s pečeňou a s močovým mechúrom, pri probléme s menštruačným cyklom, rakovine, ochorení srdca, vysokom tlaku, artritíde.

CHREN - "slovenský ženšeň", pôsobí ako prírodné antibiotikum proti rôznym baktériám a hubám vyvolávajúcim infekcie močových a dýchacích ciest, používa sa pri reumatických i menštruačných bolestiach, na vykašliavanie a odhlienenie priedušiek, na lepšie trávenie a normalizáciu zloženia črevnej flóry.

Recept Cviklovo-chrenovy dip

Recept: Cviklovo - chrenový dip

Ingrediencie

  • 2ks väčšia cvikla
  • 200g chren mletý spracovaný s olejom, octom, cukrom a soľou (domáci alebo bežne dostupný v obchodoch s potravinami)

Postup
Celú cviklu varíme (cca 40min.) vo vode do mäkka so štipkou soli.
Po vychladnutí ošúpeme a nastrúhame.
Zmiešame s mletým chrenom, naplníme do zatvárateľných pohárikov a uskladníme v chladničke.

Servírovanie
Podávame k hlavnému jedlu 2 – 3 čajové lyžičky, alebo na pečivo.

Alternatíva
Môžeme z neho vytvoriť nátierku na pečivo: pridáme kešu oriešky, olej a prípadne trocha cesnaku, a všetko vymixujeme.

Želáme Vám dobrú chuť a na zdravie :-)

Recept: Kimči - pikantná kvasená kapusta pre zdravý tráviaci systém
Recept Kimči

Zdravé stránky na Facebooku Video návody Zdravé stránky